Când este indicat tratamentul cu pesarul pentru cerclaj?
Pesarul pentru cerclaj este indicat pentru suportul colului uterin în cursul unei sarcini. Acesta poate preveni un avort sau o naştere prematură.
Pesarul pentru cerclaj este indicat atunci când colul uterin este scurtat sau deschis.
Alte indicaţii ale pesarului pentru cerclaj sunt :
• Dacă aţi avut o naştere prematură în antecedente care nu s-a datorat unei infecţii;
• Dacă aţi avut o sarcina gemelară în antecedente;
• Dacă în cursul sarcinii actuale sunteţi supusă la efort fizic crescut (de ex. stat în picioare);
• Dacă aveţi prolaps uterin anterior sarcinii;
• Dacă medicul Dvs. consideră că este necesară montarea unui pesar pentru a reduce riscurile naşterii premature;
• Dacă aveţi deja un cerclaj clasic se poate lua în considerare şi montarea unui pesar pentru o siguranţă mai mare.
Cum acţionează pesarul pentru cerclaj?
Pesarul pentru cerclaj susţine colul uterin în partea sa superioară şi îl direcţionează înspre coccis. Această acţiune oferă o reducere considerabilă a presiunii asupra colului uterin. Pesarul pentru cerclaj este constituit din silicon medicinal special, flexibil şi foarte bine tolerat. Pesarul pentru cerclaj este foarte elastic şi se poate plia, astfel el putând fi introdus cu mare uşurinţă. În poziţie corectă, pesarul nu este simţit fizic de către pacientă.
Alegerea mărimii potrivite este o condiţie esenţială pentru un tratament optim şi nedureros.
Cum se alege dimensiunea pesarului pentru cerclaj ?
Mărimea potrivită a pesarului este stabilită de către medicul ginecolog, după consultul clinic şi echografic, în urmă cărora se vor stabili dimensiunile colului uterin şi prezenţa sau absenţa unei infecţii. Pesarul se introduce cu bolta în sus şi se poziţionează astfel încât colul uterin să se afle în inelul superior al pesarului. Edemul (umflarea) uşoară a porţiunii superioare a colului uterin este dovada efectului pesarului. Acţiunea pesarului se manifestă imediat după introducere. Dacă pesarul este introdus cu bolta în jos, se obţine efectul de suport al colului uterin în cazul unui descens sau prolaps uterin concomitent sarcinii.
La consulturile ulterioare, medicul va verifica de fiecare dată dacă pesarul nu strânge prea tare colul uterin. Dacă pesarul a fost introdus în scop de suport al unui descens sau prolaps uterin, el poate fi lăsat pe loc până la naştere. Dacă pesarul a fost introdus pentru ameninţare de naştere prematură, el trebuie scos în săptămâna 37 de sarcină. Atât controlul cât şi manipularea pesarului pentru cerclaj trebuie efectuate numai de către personal medical specializat.
În cursul tratamentului cu pesarul pentru cerclaj, este necesar un consult ginecologic periodic la 1-2 săptămâni şi determinarea de fiecare dată a pH-ului vaginal.
Unul din efectele însoţitoare ale purtării pesarului pentru cerclaj este o secreţie vaginală mai abundentă.